Celkový objem našich úverov vlani dosiahol vyše 20 miliárd eur

05.02.2015 Bratislava

Bratislava 5. februára (TASR) - Celkový objem úverov pre obyvateľstvo Slovenska dosiahol na konci minulého roka úroveň 21,98 miliardy eur. Stav úverov tak medziročne vzrástol približne o 12 %. Bankám sa pritom podarilo prekonať 20-miliardovú hranicu v poskytnutých úveroch v apríli 2014. Vyplýva to z najnovšej analýzy Poštovej banky (PB), ktorú zostavila na základe svojho prieskumu, údajov Národnej banky Slovenska (NBS) a Európskej centrálnej banky (ECB).

Ako ďalej vyplýva z analýzy, v závere vlaňajšieho roka dlžili Slováci finančným domom vo forme spotrebných úverov 3,36 miliardy eur a vo forme úverov na bývanie 16,87 miliardy eur. "Úvery na bývanie tak predstavovali z celkového objemu úverov pre obyvateľstvo približne tri štvrtiny a spotrebné úvery tvorili asi 15 % z celkových úverov," priblížila analytička Poštovej banky Jana Glasová. Podľa údajov ECB a prepočtov Poštovej banky mal na konci roka 2014 každý dospelý Slovák z banky požičaných v priemere 5226 eur.

Hoci stav úverov obyvateľstva rastie rýchlejším tempom ako stav vkladov, v bankách majú obyvatelia Slovenska stále viac peňazí uložených ako z nich požičaných. "Na 100 eur v banke vložených totiž pripadá 81 eur z banky klientom požičaných. Na základe oboch uvedených ukazovateľov patrí Slovensko v Európskej únii (EÚ) medzi menej zadlžené národy," konštatovala Glasová.

Zároveň doplnila, že tri štvrtiny európskych ekonomík evidujú nižší objem úverov ako vkladov v bankovom sektore. "Život na dlh najviac imponuje ľuďom vo Švédsku, kde na 100 eur v banke vložených vlani pripadlo až 210 eur z banky požičaných. Naopak, najnižší pomer vykázalo ku koncu minulého roka Belgicko, a to 42 eur z banky požičaných na 100 eur v banke vložených," informovala Glasová.

Záujem Slovákov o úvery vlani rástol aj vďaka priaznivým úrokovým sadzbám. Nízka úroková sadzba ECB, ako aj nízke sadzby na medzibankovom trhu viedli k poklesu úrokov pri úverových produktoch na rekordné minimá. V decembri 2014 sa dohodnutá priemerná úroková sadzba na nových úveroch na bývanie nachádzala podľa analýzy Poštovej banky na úrovni 2,93 % a v prípade spotrebiteľských úverov na 12,38 %. "Očakávame, že trend nižších sadzieb z úverových produktov bude zachovaný aj v nasledujúcich mesiacoch. Netreba však zabúdať na to, že úroveň sadzieb na úverových produktoch je limitovaná aj ďalšími faktormi. Napríklad bonitou klienta, konkurenčným bojom o zákazníka či marketingovou kampaňou," dodala Glasová.
 

Vyberte región